Rejse med kæledyr

Rejse med kæledyr

 

Forbered dig godt - undersøg reglerne i god tid (½ år) inden rejsen.

Beskyt dit kæledyr mod smitsomme sygdomme i udlandet.

 

Det bliver mere og mere almindeligt, at hunde- og katteejere tager deres kæledyr med til udlandet, og rejsen går ofte længere væk end før i tiden.

 

Der er flere ting man skal tænke på, hvis man overvejer at tage sit kæledyr med til udlandet:


Vil det overhovedet være en fornøjelse for mit kæledyr at komme med ud at rejse, - eller tager jeg den med for min egen skyld?

Er der krav til vaccinationer og attester fra de veterinære myndigheder i det pågældende land?

Er der krav for, at mit kæledyr kan komme tilbage til Danmark?

Er der smitsomme sygdomme, mit kæledyr kan pådrage sig i det pågældende land?

Hvordan skal dyret rejse? (Bil,Færge,Fly)

Har mit kæledyr tendens til at blive kæresyg? Eller bange?

 

Har min hunde/kat overhovedet noget ud af at komme med på rejse?


Man må nøje overveje, om det overhovedet er en fornøjelse for dyret at komme med på rejse. Det er ikke rart for hund eller kat at sidde i mange timer i en varm bil på vej sydpå eller at være lukket inde i bilen, mens familien er på shoppingtur i en storby. Husk at man er afhængig af at tilrettelægge sin ferie på dyrets præmisser mere end på sine egne.

Hvis en hund eller kat har tendens til køresyge eller har angst for at køre, er det ikke nogen god ide' at tage den med på længere rejser, og man må overveje, om man kan få hunden passet i en god hundepension eller i hjemmet, mens man er væk.

 

Hvilke krav er der til vaccinationer og attester før vi kan komme af sted?


Undersøg i god tid inden afrejsen hvilke krav der er for at tage dyret med til det pågældende land.

Dyret skal under alle omstændigheder rabiesvaccineres og have et godkendt EU-dyrepas før afrejsen.

Dyret skal være chipmærket for at få et EU-dyrepas.

Der kan være forberedelser, der tager omkring et ½ år før afrejsen, ved besøg i f.eks. Storbritannien & ikke-EU-lande.

På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der en guide over hvilke regler, der skal overholdes, når man skal på ferie eller flytte udenlands

"Sådan rejser du med dit kæledyr"


Rådfør dig med din dyrlæge, og ret eventuelt henvendelse til det pågældende lands ambassade, specielt hvis det drejer sig om destinationer uden for EU.

 

Hvis dyret skal rejse med fly, bør man kontakte flyselskabet - ikke alle selskaber tager dyr med, og de, der gør, har ofte særlige krav til transportkasser og lignende.

 

Kan mit kæledyr egentlig komme med hjem til Danmark igen?


Hvis man rejser uden for EU, til lande, der ikke er godkendt af EU til genindførsel af kæledyr, gælder der særlige regler for blodprøvning til kontrol af rabiesvaccinationens virkning.

Man skal sørger for at have denne blodprøvning klar inden du rejser ud af Danmark - ellers skal dyret måske i karantæne inden det kan komme med hjem igen. Rådfør dig med din dyrlæge i god tid (ca.½ år) inden afrejsen.

 

Kan mit kæledyr blive angrebet af eksotisk sygdomme i udlandet?


Ja, og det er bedre at forbygge end at helbrede!

 


Rabies (hundegalskab)


Alle dyr, der rejser udenlands skal være rabiesvaccineret. Der er forskellige krav i de forskellige lande til, hvor længe før afrejsen vaccinationen skal fortages.

 

Leishmaniasis er en smitsom sygdom, der overføres af sandfluer.


Sygdommen er almindeligt forekommende i troperne og i subtroper, specielt i kystområder i middelhavslandene. Sygdomme forårsages af en encellet parasit som overføres af et blodsugende insekt - en sandflue - når den suger blod af en hund.

Symptomernee starter med en hudinfektion med dannelse af knuder i huden og derefter ses vægtab og øjne, lever og nyrer kan blive angrebet. Hvis sygdommen ikke behandles er den dødelig. Selv med behandling er det ikke sikkert dyret kan blive rask igen, og det kan ende som en permanent inficeret og smittebærer. Symptomerne kan udvikle sig over måneder til år efter en udlandsrejse. Diagnosen kan stilles ved blod- eller vævsprøve

Forebyggelse af sygdommmen:

Undgå højrisikoområder. (Middelhavslande ved kysten)

Hold dyret inden døre fra en time før solnedgang til en time efter solopgang.

Sprøjt mod insekter inden døre.

Brug insektforbyggende midler i form af såkaldte "spot-on" midler eller spray - spørg din Dyrlæge til råds. Start behandlingen i godt tid før afrejsen oog bliv ved under hele opholdet i udlandet.

Følg brugsanvisningen på produktet nøje.